- δίεδρη γωνία
- Όρος της γεωμετρίας. Αν θεωρήσουμε δύο ημιεπίπεδα με κοινή την αρχική τους ευθεία, τότε:
1. Αν τα ημιεπίπεδα δεν συμπίπτουν, ο χώρος χωρίζεται από αυτά σε δύο μέρη· καθένα από τα δύο αυτά μέρη του χώρου ονομάζεται δ.γ. (βλ. σχήματα 1 και 2).
2. Αν τα δύο ημιεπίπεδα συμπίπτουν, θεωρούμε ότι πάλι ορίζουν δύο δ.γ.· η μία ονομάζεται μηδενική δ.γ. και η άλλη πλήρης δ.γ. Ειδικότερα, αν τα δύο ημιεπίπεδα δεν συμπίπτουν αλλά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, τότε καθεμία από τις δύο δ.γ. που ορίζουν ονομάζεται αποπλατυσμένη γωνία. Το καθένα από τα δύο ημιεπίπεδα που ορίζουν δ.γ. ονομάζεται έδρα της δ.γ. Οι έδρες της μηδενικής και της αποπλατυσμένης γωνίας συμπίπτουν. Η κοινή αρχική ευθεία των εδρών μιας δ.γ. ονομάζεται ακμή της δ.γ. Δύο κάθετα μεταξύ τους επίπεδα ορίζουν τέσσερις δ.γ., ίσες μεταξύ τους, με κοινή τους ακμή την τομή των επιπέδων. Καθεμία από τις τέσσερις αυτές δ.γ. ονομάζεται ορθή δ.γ. Δύο δ.γ. με κοινή την ακμή τους ονομάζονται κατά κορυφήν, αν οι έδρες της μίας είναι προεκτάσεις των εδρών της άλλης.
Μία μη πλήρης δ.γ. ονομάζεται κυρτή εάν, και μόνο εάν, κείται ολόκληρη προς το ίδιο μέρος του επιπέδου της κάθε έδρας της· στην αντίθετη περίπτωση ονομάζεται κοίλη.
Κάθετη τομή μιας δ.γ. αποκαλείται κάθε επίπεδη γωνία της οποίας το επίπεδο είναι κάθετο στην ακμή της δ.γ., η κορυφή βρίσκεται στην ακμή της και οι πλευρές της στις έδρες της. Η γωνία αυτή ονομάζεται επίσης αντίστοιχη επίπεδη της δ.γ.
Όλες οι κάθετες τομές μιας δ.γ. είναι ίσες μεταξύ τους.
Όπως και με τις επίπεδες γωνίες, ορίζονται οι έννοιες: εφεξής δίεδρες, άθροισμα δ.γ., διαφορά δ.γ. από άλλη κλπ. Δύο δ.γ. ονομάζονται συμπληρωματικές ή παραπληρωματικές (η μία της άλλης), εάν οι αντίστοιχές τους γωνίες είναι συμπληρωματικές ή παραπληρωματικές (η μία της άλλης).
ΔΙΕΔΡΗ ΓΩΝΙΑ
Dictionary of Greek. 2013.